Transporturile moderne de mărfuri se fac în containere specializate, în cutii care să e ferească de intemperii și șocuri mecanice, ancorate bine și în siguranță pe paleți industriali.

Unul dintre elementele esențiale ale transportului de mărfuri pe paleți, este și folia stretch, atât de necesară pentru asigurarea mărfurilor și pentru protejarea acestora astfel încât transportul să se desfășoare în condiții optime.

Ce sunt foliile stretch și mai ales, cum au apărut ele?

Ei bine, folia stretch este o invenție relativ recentă, logistica transporturi din urmă cu câteva decenii bazându-se pe alt fel de soluții care existau în trecut. Nu se știe exact cine a produs și folosit pentru prima dată acest tip de folie, știm însă că o multe companii au început să o producă și să o utilizeze la un moment dat pentru asigurarea mărfurilor pe paleți.

Mai știm că startul acestui proces a fost dat de lanțurile mari de supermarketuri care au început să pună stăpânire pe piața de profil în anii 60 ai secolului trecut, perioadă în care a crescut implicit și volumul de mărfuri depozitate, livrate și comandate de către, dinspre și înspre magaziile din ce în ce mai mari ale acestor supermarketuri. Pe măsură ce producătorii au fost nevoiți să livreze cantități din ce în ce mai mari de produse, a apărut și nevoia de a le livra pe paleți.

Foliile stretch, esențiale pentru asigurarea mărfurilor așezate pe paleți, au început prin urmare să devină indispensabile și să înlocuiască treptat alte soluții mai puțin eficiente, ajungându-se ca în ziua de azi ele să fie luate ca atare, nimeni nemaiputându-și imagina o alternativă viabilă la acestea.

Dacă totul a început în anii 60 iar originile se pierd in negura timpului, știm însă ca fiecare decadă care a trecut de atunci a adus cu ea și îmbunătățiri de natură calitativă. Astfel, începând cu anii 70 au început să fie produse folii stretch din polietilenă liniară de joasă densitate (LLDPE), material care se folosește și astăzi. Polietilena de acest gen conferă o rezistență sporită și o elasticitate mare. Totodată, spre sfârșitul anilor 80 au început să apară foliile în 3 straturi, urmate în anii 90 și 2000 de foliile în 5, 7 și mai apoi 9 straturi.

Toate aceste evoluții calitative sunt importante nu doar din punct de vedere istoric ci și logistic. În prezent, sunt disponibile pe piață folii stretch de mărimi și grosimi adaptate în funcție de tipul de marfă, de mărimea paleților ori de mărimea încărcăturii.

0/5 (0 Reviews)