Am discutat deja despre cateva dintre cele mai importante aspecte legate de folia stretch. Știm că este esențială pentru paletizare și pentru împachetarea alimentelor congelate sau refrigerate însă nu am discutat despre modalitățile prin care acest tip de folie este produsă.
Prin urmare, care este procesul și ce material stă la baza foliei stretch?
Ei bine, folia stretch este prelucrată din polietilenă de joasă densitate motiv pentru care produsul este unul ușor de reciclat, având în același timp proprietăți care să îi confere o rezistență crescută față de șocuri mecanice și condiții de mediu.
Cât privește procesul de producție concret, iată câteva etape esențiale pe care trebuie să le amintim:
- Primul pas presupune încălzirea și topirea granulelor plastice. Orice material plastic modern, se prezintă în forma sa inițială sub formă de granule care în urma topirii urmează a fi modelate în produsul pe care îl găsim pe piață.
- Materia topită sub formă lichidă este apoi transformată într-un material plastic elastic. În această etapă, produsul este în formă de tub.
- Ulterior, aerul comprimat este introdus în acest tub, pentru formarea unui balon.
- Acest balon, comprimă materialul plastic conferindu-i grosimea (sau subțirimea) dorită.
- Urmează ca acest balon să fie presat între două prese metalice pentru a forma o peliculă plastică, uniformă.
- Urmează rularea acestei pelicule și transformarea ei în rola de folie stretch pe care o utilizăm în activitățile noastre zilnice.
- Care este grosimea foliei stretch? Ei bine, aceasta variază în dimensiuni și poate ajunge până la 1 milimetru.
- În cazul în care folia stretch este folosită în scopuri alimentare, ea poate fi utilizată inclusiv în cuptoarele cu microunde, cu condiția ca utilizatorul să perforeze pentru a permite căldurii i aburilor să se disperseze în mod eficient. Se recomandă însă evitarea produselor grase sau pe bază de grăsimi animale, caz în care acestea pot topi folia, deteriorând alimentele.
- Nu se recomandă utilizarea foliei stretch în cuptoarele de gătit tradiționale, fie ele pe gaz sau pe energie electrică.